Profesionální líčení před focením ano nebo ne

Když o focení mluvím na různých setkáních, ženy často zmiňují možnost vizážistky, že by se jim líbilo nechat se před focením profesionálně namalovat.
V přímém protikladu jsou moje zkušenosti - většina klientek upřednostnila vlastní nebo žádné líčení. To ale může to být způsobeno i typem klientek, které za mnou přichází.

Cestou z jednoho setkání, kde téma make-up pro focení přišlo na přetřes, jsem tu myšlenku v hlavě převalovala a zvažovala proč ano proč ne, kdy ano, kdy ne….

Proč vás fotografové chtějí nalíčenou?

Běžně pro vás nafotí množství fotografií a chtějí, aby se vám jich co nejvíc líbilo. Proto často volí variantu, kdy veškeré fotografie připraví do finální podoby, ať už si z nich máte vybrat, nebo je dostanete všechny.

Dobrý make-up dokáže práci s následnými úpravami zrychlit, sladí odstín pleti, zamaskuje drobné nedostatky, vykreslí kontury a tak místo aby opravovali to samé na stovce fotek, je to z velké části hotové už při focení.

Jak velký prostor na fotce dostane váš obličej

Představte si fotografie určené pro reklamu řasenky nebo rtěnky. Na takových fotografiích je obličej v detailním záběru a je vidět každá drobnost proto i líčení musí být naprosto perfektní. Nicméně další roli hraje i to:

Jak velké budou výsledné fotografie

Dalším předpokladem je, že fotky budou někde třeba ve velkém formátu viset.

Ale přiznejme si realitu brandových fotek. Velká většina z nich zůstane v elektronické verzi pro využití na internetu. A čím dál víc lidí internet využívá z mobilu. I když jsou mobily větší, než bývaly. Stále na něm vaše tvář bude zabírat jen maličký kousek. Kolik drobných nedostatků na fotce při takovémto zobrazení bude vidět.

Co všechno bude vlastně okem zřetelně vidět. I tenhle aspekt je dobré vzít v úvahu, když přemýšlíte, jestli do vizážistky investovat čas a prostředky.
Pokud přijdete na to, že vlastně potřebujete 2-3 fotky, které budou opravdu velké a budete si je chtít vybrat, pak je cenově a časově výhodnější udělat na nich větší retuš.
Když už by se jejich počet pohyboval kolem deseti, má z ekonomického hlediska smysl začít o vizážistce uvažovat.

Porovnání fotografie na jedné osobně s líčením a bez líčení. a bez líčení

Jaký je vizuální rozdíl?
Vlevo (upřímně přiznávám, vytáhla jsem tu momentka z přípravy reelu, kdy jsem se vyfotila omylem místo natáčení) naprosto bez jakéhokoli líčení.
Vpravo lehoučký make-up, řasenka, rtěnka.
Profesionální líčení s konturování by výsledek zase ještě posunulo.

Jaký jste typ, a co se vám líbí

každá jsme se s něčím narodily a dorostly do určité podoby. Některá z nás má prostě obličej od přírody výrazný a líčení vlastně ani moc nepotřebuje, protože to stejně není poznat. Jiná má obličej jemný tón v tónu, a pokud ho chce zvýraznit je líčení nebo i permanentní make-up dobrá cesta.

Líčíte se v běžném životě?

je na vás vaše okolí zvyklé, bez make-upu jak se říká ani vyhodit odpadky? Pak není co řešit.

Na druhou stranu, pokud se nelíčíte vůbec, je dost pravděpodobné, že se nebudete cítit samy sebou. Když to vztáhnu sama na sebe, kolikrát si po obličeji přejedu rukou (ošudlám si tvář) a vlastně bych celou práci vizážistky zničila, protože na make-up nejsem zvyklá.

Když se nelíčíte a přece byste pro focení byla ráda nalíčená

protože co si budeme povídat ono, když vás profesionálně nalíčí, řeknou vám, že to sluší, tak to sebevědomí může pomoct a to se pro brandové focení taky hodí. Mimochodem se sebevědomím se pojí i sebeláska a o té u mě na blogu psala Kateřina Žáková.

V takovém případě bych doporučila sejít se s vizážistkou předem. Vyzkoušíte si, jak líčí, jestli se vám to líbí, domluvíte si co ano, co ne. Ověříte si, že na její přípravky reagujete dobře. A především si uděláte názor a rozhodnete se, jestli do toho jdete nebo ne, ve chvíli kdy o nic nejde.
Ano, potkala jsem případy, kdy ženy fotografie nepoužívaly, protože make-up při focení byl podle nich moc, necítily se s ním dobře, ale přesto v danou chvíli focení realizovaly…

P.S.: Proč nezmiňuju opačný případ, kdy je najmutí vizážistky jasná volba? Hádám, že tenhle článek budou číst především ti, co váhají.

Takto vypadá fotka s profesionálním nalíčením vizážistkou, která líčení připravuje pro kamery.

Jestli přemýšlíte o tom jak blízko nebo daleko od objektivu budete přečtěte si jaký má vzdálenost na dojem, který si návštěvník vytvoří. Tady v článku na blogu.

Previous
Previous

Focení na networkingu

Next
Next

Fotografie ze salonu kosmetičky