SEBELÁSKA JDE I VIDĚT!

Když mě brandová fotografka Dana Ostrovská oslovila, zda bych na jejím blogu publikovala článek o přijetí sebe sama v kontextu podnikání a sebeprezentace, s radostí jsem přijala.

Těší mě šířit osvětu o sebelásce. Ta úzce souvisí právě s podnikáním a prezentací sebe sama a své osobní značky. Vztah k sobě samé se propisuje do všech oblastí našeho života. A zejména sebeprezentace je pro každou podnikatelku obrovskou zkouškou, výzvou i příležitostí.

Mnoho z vás mi dá za pravdu, že podnikání jde ruku v ruce s osobním rozvojem. Od začátku narážíme na limity a překážky, které potřebujeme překonávat, aby naše podnikání rostlo. Mnoho z těchto překážek jsou "jen" blokem a jakýmsi vzorcem či programem naší mysli. A na tom můžeme samy pracovat. Právě tady začínáme růst i my!

Poznáváme samy sebe, své strachy i stíny. A učíme se je přijímat. Sebepoznání a sebepřijetí jsou těmi nejdůležitějšími kroky k tomu, abychom se za sebe uměly postavit, věřily si, nebály se projevovat a BÝT VIDĚT! Protože... sebeláska a sebedůvěra jde i vidět!

Když jsem přemýšlela nad sebepřijetím v souvislosti s podnikáním a sebeprezentací, okamžitě se mi vybavil můj vlastní propastný rozdíl – například i v přístupu k focení.

Komplexy a nedostatky na fotkách

Ilustrační fotografie - focení selfies

Víte, celé mé dospívání mě provázelo neustálé řešení mnoha komplexů. Byla jsem velmi vysoká a štíhlá, přesto jsem ale v hlavě stále nosila přezdívku z raných dětských let "Macek". Nerada jsem proto nosila upnuté věci a už vůbec jsem nenosila holčičí halenky, sukně nebo šaty. Nechtěla jsem vypadat jako holka a upozorňovat na sebe. Už tak jsem měla pocit, že na každém kroku a při každém pohybu kvůli své výšce neustále přitahuji pozornost okolí. Nejraději jsem se proto halila do vytahaných mikin a co nejširších džínů. Každé třídní a týmové volejbalové focení pro mě byl neuvěřitelný stres... (nechat, jinak není souvislost s další větou)

Později jsem se modlila, aby mi před focením nevylezl opar, nebo aby se mi na obličeji neobjevily pupínky. A samozřejmě, že tak vždy bylo... (Tak mocná je naše mysl!)

Když se rozpoutala éra selfies, konečně jsem si "focení" začala i užívat. Lichotivý úhel z výšky ubíral kila, více vynikly mé velké zelené oči, s našpulenými rtíky jsem si připadala sexy, zplihlé a mastné vlasy jsem si natupírovala do objemu a pleť jsem si zamaskovala spoustou make-upu. Konečně jsem se sama sobě na fotce líbila. Respektive ten obrázek se mi líbil. Přála jsem si takto vypadat pořád a na každé fotce, ale na jakékoliv jiné fotografii jsem to byla zase já – vysoká žirafa s pavoučíma rukama i nohama, kulatým břichem, zplihlými vlasy a poďobaným obličejem...

Zamilovala jsem se do sebe na druhý pohled a změnilo mi to život

O patnáct let později jsem s 20 kilogramy navrch přišla k brandovému fotografovi s přáním, aby na mých profesních fotkách byla vidět ta sebevědomá žena, která se přijímá a konečně se má ráda! Odmítla jsem výrazný make-up i jakékoliv rekvizity. Chtěla jsem vyfotit jen své autentické já. Bez příkras a nepřirozených pozic. Přála jsem si, aby mé byznys fotky reprezentovaly nejen mě, ale i to, co dělám – co druhým ženám předávám a čemu se mohou naučit.

Mě samotnou nedostatek lásky k sobě dostal před třemi lety na dno. Trpěla jsem depresí a úzkostmi, které mě dohnaly ke dvěma pokusům o sebevraždu. Tak moc jsem se neměla ráda, že jsem svůj život chtěla skončit... Když jsem ho ale ukončit nedokázala, začala jsem bojovat a pátrat po příčinách vnitřní bolesti, které mě neustále provázela.

Přes sebepoznání, sebepříjetí a odpuštění jsem došla až k sebelásce. Začala jsem si věnovat vědomou pozornost a péči. Hledala jsem způsoby, jak si ovlivňovat hormonální hladinu tak, abych se cítila skutečně šťastná a spokojená. Zamilovala jsem se do sebe na druhý pohled a změnilo mi to život!

Svou transformační cestu jsem začala sdílet, aby pomohla dalším ženám, které touží být ve všech oblastech života šťastné a spokojené. Proto jsem vytvořila Cvičebnici sebelásky – praktickou seberozvojovou knihu s prvky autobiografie. Její vydání je v nakladatelství Pointa a Albatros plánováno na 29. května 2023. V elektronické podobě je k dostání na mém webu.

Kateřina Žáková

Na cestu osobního rozvoje jsem nastoupila před rozhodnutím podnikat. Poznání a přijetí mých skutečných osobních hodnot a priorit mě přimělo začít dělat, co mě skutečně naplňuje a baví. Konečně jsem se rozhodla využít svého potenciálu, dál se vzdělávat a certifikovat jako terapeut. Mému srdci vždy byla blízká komunikace a práce s lidmi – s jejích duší i myslí.

Mysl je mocná

Naše mysl je naším největším nepřítelem. Při pohledu do zrcadla nám na pozadí mysli běhají negativní myšlenky a hodnocení sebe sama. Vlivem výchovy a nastavení mysli předešlé generace se naše pozornost už automaticky soustřeďuje na negativa – 80 % myšlenek, které máme v hlavě, je negativních! Hned vám povím proč.

Odmala jsme byly vedeny k tomu, abychom svou pozornost zaměřovaly na nedostatek – na to, co nám nejde, co nemáme, co je na nás špatného, co není možné, čeho nedosáhneme a podobně. Tento způsob myšlení je daný i přirozeně evolucí, začaly jsme se poddávat strachu. Náš mozek je zkrátka trénovaný vnímat ty špatné a negativní aspekty našeho života.

Jako děti jsme se navíc snažily naplňovat představy a přání našich autorit – rodičů, a to tím, že jsme opakovaly a kopírovaly jejich postoje, chování a činy. A dokud jsme naplňovaly jejich očekávání a přání, byla jsme chváleny a byly jsme hodné holčičky. Tady se v nás budovala podmíněná láska a vznikal vnitřní kritik, který na nás začal klást nároky. Pokud jsme představy a přání nenaplňovaly, nebyly jsme hodny lásky a pozornosti. Musely jsme se proto přizpůsobovat a přetvařovat. Přicházely jsme o svou autenticitu a začaly získávat pocit nedostatečnosti a nedokonalosti.

Nedostatek sebelásky

Vnímám, že mnoha ženám chybí sebeúcta, sebedůvěra a sebevědomí. Nežijí svůj život, nemají se rády a neplní si své sny, potřeby a přání bez výčitek. A ono to pak jde i vidět... Přála bych si vidět více šťastných a spokojených žen, které jsou autentické a své! Které se nebojí obohacovat okolní svět o své dary, talenty a schopnosti. Které o sobě umí dát vědět a nebojí se ukázat! Proto ženám pomáhám učit se sebelásce.

Ženám, které jsou ovlivněny programy a vzorci chování i myšlení předešlých generací. Doba se změnila a právě tyto vzorce nás omezují a blokují. Potřebujeme se naučit, jak v této uspěchané době žít – s láskou a respektem k sobě i druhým. A já vím, že se to naučit dá.

Sebeláska je klíčem ke štěstí a úspěchu ve všech životních oblastech! To, jak se známe, přijímáme a jaký k sobě máme vztah se pak projevuje i navenek.

Jde o čas který trávíte sama se sebou.

Začněte sebepoznáním

Je přirozené a pochopitelné, že na profesních fotografiích, které reprezentují nás a naši osobní značku, chceme vypadat co nejlépe. S pomocí fotografky, make-up artistky, kadeřnice, módní stylistky a photoshopu může být každá z nás za bohyni. Osobně se ale přikláním k tomu, věnovat více pozornosti svému nitru – mysli a duši, nikoliv jen tělesné schránce. Pozitivní vztah k sobě samé a správné proudění energie uvnitř nás dokáže rozzářit i navenek.

Náš vztah k sobě samé se přímou úměrou promítá i do našeho podnikání a vztahů s druhými. Pokud vás tento argument přesvědčil, pojďme spolu rovnou do akce!

Prvním důležitým krokem je sebepoznání. Skrze techniky sebepoznání dokážete pojmenovat své schopnosti, hodnoty, silné i slabé stránky a díky tomu pochopit i vlastní životní role, poslání a priority.

Potřebujeme zjistit:

  • jaké skutečně jsme,

  • co je naše autenticita,

  • jaký projev je skutečně náš,

  • jaké máme touhy, potřeby, přání a sny,

  • kdy, co a jak nás ovlivnilo v naší minulosti

  • a co nás ovlivňuje dál i v současnosti.

Vyzkoušejte si jeden z praktických úkolů mého e-průvodce. Je důležitým krokem k vlastnímu uvědomění i k poznání toho, jaké vlastně jsme. A také tím poodhalíme, jakým způsobem nad sebou přemýšlíme a jak se hodnotíme.

Pozitivní a negativní vlastnosti

Začněte zapisovat nejdříve negativní (špatné) vlastnosti, které na sobě nemáte rády – z vlastní zkušenosti vím, že právě těch vás napadne více. Jakmile už si na další nevzpomenete, pusťte se do těch pozitivních (dobrých) vlastností, kterých si na sobě ceníte. Oba tyto seznamy si projděte a zamyslete se, co se vám právě díky těmto vlastnostem povedlo, čeho jste jejich dominancí dosáhly, co jste v životě získaly. A naopak, co se vám kvůli těmto vlastnostem nepovedlo, co jste ztratily.

Myslíte, že teď přehodnotíte přiřazení svých charakterových vlastností? Klidně se může stát, že co jste zpočátku vnímaly jako své negativum, nyní uznáte jako své pozitivum.

A poté si sepište i seznam vlastností svých rodičů – zvlášť matky a zvlášť otce. Začněte psát nejdříve negativní (špatné) vlastnosti, které na svých rodičích nemáte rády, které vám vadí a které byste nechtěly mít. Jakmile už si na další nevzpomenete, pusťte se do těch pozitivních (dobrých) vlastností, kterých si na svých rodičích ceníte, vážíte, které byste si přály mít a které na nich obdivujete.

Až bude seznam kompletní, zamyslete se, zda se některé z nich shodují s vlastnostmi, které charakterizují i vaši osobnost.

Jak se přijmout?

Sebepřijetí je velmi těžkým úkolem a neoddělitelnou součástí sebelásky. Pokud nebudeme samy sebe přijímat takové, jaké jsme, včetně všech "nedostatků a chyb", pak nás nemohou přijímat ani druzí. Velkou překážkou nám je vzorec podmíněné lásky.

Byl v nás budován vnitřní kritik, který nás hodnotí a reguluje. Klademe na sebe nesmyslné nároky a trpíme sebemrskačstvím. Neumíme odpočívat, bojíme se dopřávat si čas jen pro sebe. Bojíme se, prosíme a modlíme se za lepší svět bez konfliktů. Ale skutečnou ochranou a řešením konfliktů je transformace vlastních stínů – naslouchat jim, přijmout je a dát jim to, co potřebují.

A tady se dostáváme k příčině – stíny, zranění a vnitřní konflikty vznikly proto, že se nám něčeho nedostávalo. Jakmile jim začneme dávat co potřebují, pak už nebudou stínem v pozadí, ale plnohodnotným přítelem v popředí.

Vyzkoušejte si toto afirmační cvičení z mé e-knihy.

Fotografie knihy o sebepřijetí

"Jsem, jaká jsem a je to tak v pořádku, smím taková být."

Napište si tuto afirmaci do svých poznámek, ke kterým máte denně přístup – do diáře, kalendáře, do poznámek v mobilu, do deníku nebo na papírek k nočnímu stolku. Každý den si tuto afirmaci několikrát nahlas přečtěte. Doporučuji ji číst těsně před spaním, kdy se nám lépe zapíše do našeho podvědomí a ještě lépe funguje, když se s afirmací sladíme v daném okamžiku i emočně – když se stín či konflikt projeví. Místo fráze "jaká jsem" můžete napsat konkrétní vlastnost. Afirmace pak bude vypadat například takto:

"Jsem egoistická a je to tak v pořádku, smím taková být." 

Jakmile se naučíme přijímat samy sebe se vším všudy, můžeme snáze přijmout i své tělo. To je naše citlivé téma. Právě negativní vztah k vlastnímu tělu je vždy znamením nedostatečné sebelásky.

Udělejte z nevýhody výhodu

Pokud jste si plně vědomy svých zdánlivých "nedostatků a chyb", udělejte z nich svou přednost. Proměňte nevýhodu za výhodu. Tvorba osobního brandu je založená zejména na jedinečnosti a autenticitě. Čím se tedy odlišujete? Co na vás vyniká? Díky čemu si vás vaši potenciální klienti zapamatují? Co svou fotografií chcete předat?

S brandovou fotografkou konzultujte jak obor svého podnikání, tak i své klíčové vlastnosti, hodnoty, talenty a záliby. Byznysové fotky reprezentují nejen váš vzhled, ale i vaši osobnost.

Kateřina Žáková

terapeutka a zakladatelka seberozvojového projektu LOVE HAPPENS

Previous
Previous

Jak projevit/vyvolat zájem?

Next
Next

Obměna oblečení během focení