Čas od času tuhle větu zaslechnu. Většinou ve spojení: „ Se mnou to budete mít těžké.“, nebo Nikdy jsem se sama sobě na fotce nelíbila.

Důvodu proč pocit který vyústí větou: „Na fotkách mi to nesluší.“ je několik. Řešení některých je rychlé a snadné. S jinými to bude trvat déle.  

Rozklíčujte proč se sama sobě nelíbíte.

Jak? Začněte s tím nejsnadnějším:

- Postavte se před zrcadlo. Ideálně tak velké abyste se viděla celá.

Jste s tím, co vidíte v zrcadle spokojená?

  • Skvělé. Pak problém bude ve zkreslení objektivu nebo čočky, která byla na focení použita.  Nebo v tom, že při focení ztuhnete a na fotografii jste v křeči. Případně ještě i v energii, která z výsledné fotky dýchá.


První dva problémy se dají řešit snadno:

S energií je to těžší, každý z nás ji trochu jinak vnímá. Je potřeba s ní začít a navodit si tu správnou už při focení a ze vzniklých fotek dobře vybrat.

Zrcadlo pomůže v odhalení proč se sama sobě na fotce nelíbíte

Někdo vypadá uvolněněji na momentkách, jiný to má naopak.

Nejste spokojena s tím co v zrcadle vidíte.

Co se vám na odrazu nelíbí? Co byste si na sobě přála jinak? Dá se ta část skrýt:

  • nastavením druhé strany, nebo změnou pozice

  • oblečením, můžete využít i stylistku a rovnou se s ní poradit jak danou partii upozadit,

  • líčením, vizážistky mají velkou moc skrýt problém s pletí, zvýraznit kontury i celý obličej.

Podstatně důležitější je ale odpověď na otázku:

Co se vám na vás líbí?

Je možné z toho udělat přednost, vypíchnout a soustředit tam pozornost? I v tomto případě mohou vaše přednosti vizážistka i stylistka podtrhnout.

Stylistka vám pomůže nachystat oblečení pro focení tak aby zarylo nedostatky a podtrhlo to co se vám na vás líbí.

Konzultace se stylistkou je přínosná nejen pro focení.

Nedaří se vám na to přijít?

Zeptejte se lidí co na vás mají rádi

ideálně těch, ke kterým máte blízky vztah a víte, že vám dají upřímnou odpověď.

A když už budete u toho klidně se můžete ptát obecně (nejen na fyzické tělo, ale i na vaši osobnost), odpověď vám docela určitě pozvedne ego i náladu. Především se ale dozvíte jak vás vnímá vaše okolí a to může být krok k najití a přijetí sama sebe.

Využít retuš a přípravný tým?

Jste v pokušení porovnávat se s modelkami z lesklých stránek časopisů nebo instagramu? Najděte si  jejich fotografie z běžného života. Často je ani nepoznáte. Tak moc jsou výsledné fotky ovlivněné týmem lidí, kteří je k focení připravovali. Navíc z celého focení vidíte jen zlomek fotografií a samozřejmě jsou to ty nej.

Pomáhá také uvědomit si existenci fotografických úprav. (Ať už vzpomenu tvarování pomocí ztmavení a zesvětlení nebo o manipulaci např. prodloužení krku, zmenšení břicha a spousty dalších tělesných úprav.) Ostatně stejnou službu si můžete objednat také a můžete být na vašich fotografiích také za hvězdu.  

Pokud se rozhodnete zvolit tuto cestu, pouvažujte, jestli je pro vaše podnikání ta správná cesta. Můžete si dovolit „vyleštěné“ fotky? Odpověď hledejte ve způsobu kterým podnikáte a v tom co plánujete:

  • Vysíláte živě na sítě?

  • Potkáváte se s klienty ve videorozhovorech?

  • Jednáte s klienty off-line?

  • Používáte selfie fotky?

  • Jak byste to vnímaly vy? Budila by ve vás důvěru podnikatelka, která na svém webu vypadá jak vystřižená z časopisu a v reálném světě by jste ji mezi tuctem jiných žen nepoznaly? Imponovalo by vám, že zvolila takový styl prezentace? Nebo by jste k ní ztratily důvěru a vlastně by si u vás tímto krokem uškodila?

  • Jaké jsou vaše vlastní hodnoty? Získáváte ze vzhledu dojem, který vám přetrvá? Nebo preferujete reálné lidi i s jejich nedostatky? Co byste odpustila a co už určitě ne?

  • Jaké hodnoty vyznávají vaši klienti? Co jim bude imponovat?

Méně zásahů a více reality, je způsob jak předejít nedorozumění, kdy vás klient nepozná ale i kousavým poznámkám o tom, jak moc jste se změnila.

Náladová fotografie s odrazem v zrcadle fotografky Dany Ostrovské

Časem si na svůj vzhled zvyknete, když se na sebe začnete dívat.

Každá z nás se mění

Někdo zraje jako víno. Jiný prostě stárne. Ne všichni tyhle projevy snášíme snadno a dobře. Pokud vám v hlavě našeptává hlas: „To si nemůžeš dovolit.“, zrcadlům se vyhýbáte obloukem a kolem výlohy procházíte se skloněnou hlavu, nevytrhne vás ani sebelepší fotograf, ve spojení s retušérem. 

Skvěle to vyjádřila Magdalena Bínová: „Přijetí sebe sama takové, jaká jste, je základ nejen šťastnějšího života, ale i právě krásných fotek. Dokud máte v hlavě nastaveno, že fotky s Vámi nikdy krásné nebudou, protože se necítíte krásná a nemáte se ráda, pak vám můžou všichni dokola říkat, že jsou skvělé, ale vy to neuvidíte.

Když se naučíte vidět svoji krásu, přijímat se taková, jaká jste, když budete milovat sama sebe, tak na fotkách budete zářit a všem bude úplně jedno, jestli máte na hlavě rychle smotaný drdol, nebo účes poslední módy.“

Zkrátka řešení leží ve vlastní práci se svou hlavou. S tím vám dokážou lidé kolem pomoc. Situaci můžete řešit i za pomoci profesionálů – jedná se o různé terapie, koučování, návštěvu minulosti,… v současné chvíli vím, že řešení nabízí například:

Fotografie počkají. Přijetí sama sebe může vylepšit nejen online prezentaci, ale i samotný život.

Projděte si vlastní způsob jak vybíráte služby.

Na čem vám nejvíc záleží? Osloví vás vzhled? Reference o jeho práci? Vyzkoušení služby?

Pokud to máte jako já, jde vám o přínos, který od daného člověka dostanete, vůbec nepostřehnu že má na nose hrbol kvůli kterému nesnáší svoje fotky. 

Fotografie podnikatelky před osvětleným obchodním domem v zimně v Brně

Jde o to abyste zaujaly

Nápadnost pomáhá zapamatování 

Víte, že taková odlišnost vás může dobře vyprofilovat od ostatních co nabízí podobnou službu. Stačí si vzpomenout na všechny modelky s atypickým vzhledem, vitigem,… Být snadno zapamatovatelná je klíč, který zařídí, že si klientka ve chvíli kdy vaši službu potřebuje vzpomene právě na vás.

Druhý protipól, jak zařídit aby se vám fotky líbily, je o komunikaci a správném výběru člověka za objektivem. O tom píšu víc tady.

Previous
Previous

Focení networkingu v Brně

Next
Next

Fotografie pro webové stránky home stagerky