Jak to, že na fotce z mobilu vypadám úplně jinak?

Velmi zjednodušeně řečeno, způsobí to perspektivní zkreslení. Projeví se, jaký objektiv byl pro focení použit, jak daleko od Vás objektiv byl a v jaké části obrazu se nacházíte (okraje, střed,..). 

Mobil má obvykle objektiv širokoúhlý - dokáže vyfotit hodně prostoru, i když jste velmi blízko (má široký záběr). Širokoúhlý objektiv navíc opticky “zvětšuje” vzdálenosti.

Když se k něčemu přiblížíte velmi blízko, zjistíte, že místo, ze kterého se na pozorovaný předmět nebo člověka díváte, Vám ukáže naprosto jiný pohled, než když poodstoupíte a budete se dívat z větší vzdálenosti. Projeví se perspektivní zobrazení. 

fotka_z_mobilu_z_dálky_a_z_blízka.jpg

Schválně, zkuste si vzít do ruky třeba ten mobil a přiblížit ho k očím (hodně - 10 cm od svého obličeje). Co vidíte? Přední stranu - nic víc. Teď jej oddalte, kam až Vaše ruka dosáhne. Možná už vidíte i část některé hrany. 

Podobně je to s obličejem. Když budu stát velmi blízko, nejspíš uvidím vše na “přední straně” a maximálně to, co přesahuje a trčí do boku (třeba uši, ale budu z nich vidět jen ten kousek, který přechází přes tvář). Když si stoupnu 2 metry od Vás, uvidím i strany, podobně jako před chvílí u mobilu. 

Z jaké vzdálenosti se obvykle mobilem fotíte? Zkuste ji změnit. Hodně ji přibližte. Někoho požádejte, ať Vás vyfotí z dálky, obrázek zvětšete a porovnejte. 

Foto z mobilu zblízka i z dálky jak se změní tvář člověka

Ano oboje jsem já. Jen ta první fotka vznikala s mobilem blízko obličeje a ta druhá ve chvíli kdy byl ode mne cca 2 metry.

Další úskalí širokoúhlého objektivu leží v okrajích. Zobrazení tak, jak jste ze života zvyklí, bude především uprostřed fotografie. Čím blíž od kraje (horního, spodního i obou bočních), tím protáhlejší směrem ke kraji. Dobře je to vidět třeba na skupinových fotografiích z mobilu, kdo stojí uprostřed vypadá běžně, čím více ke kraji, tím protaženější se obličeje stávají a tváře nabírají tvary, které v běžném životě nevidíte. 

Na druhou stranu, pokud se s protažením naučíte pracovat, můžete si natáhnout třeba nohy.

Nicméně pro to, abyste vypadali tak, jak Vás v realitě lidé vnímají, je lepší vzít objektiv 50mm. Obecně se má za to, že lidské oči jsou ekvivalentem objektivu 50mm, proto při fotografování právě tímto objektivem obraz vypadá přirozeně, zhruba tak, jak jsme zvyklí vidět se v zrcadle. 

A to je v podstatě vše. Je pravdou, že širokoúhlý objektiv opticky prostor zvětšuje a dají se s ním dělat velmi zajímavé fotky, ale to už bych odběhla od tématu.

Laicky řečeno: “Vypadáte pořád stejně, to si s Vámi jen pohrála perspektiva.”

Jak si proporce při focení mobilem udržet? Mrkněte na krátký článek s videem.

Previous
Previous

Změnit tvář na fotce

Next
Next

Kdyby mi tak fotky přičarovaly důvěru mých zákazníků